Дан старих у Колу српских сестара

                                      

Поводом Међународног дана старих, Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Илија Ђукановић, члан ГВ за социјална питања, посетили су Коло српских сестара, које брине о најстаријим суграђанима.

 

Истичући значај невладиног сектора у пружању социјалне заштине, државни секретар Ненад Иванишевић обећао је да ће Влада и ресорно министарство увек помагати рад удружења као што је Коло српских сестара.

 

​- Помоћ невладиног сектора у пружању социјалне заштите за нас је драгоцена. Влада Србије уложила је милијарду динара у развој установа социјалне заштите, како у оне којима је оснивач, тако и у удружења грађана – подсетио је Иванишевић. – За нас је значајно и да нема само једна организација монопол, већ да сви грађани који поседују лиценцу и испуњавају неопходне услове, могу да се баве овом делатношћу. Коло српских сестара се тиме бави племенито и предано, на понос свих нас. Лако је седети у канцеларији и правити планове, а треба имати храброст изаћи на терен и обилазити и помагати старим и немоћним.

​Коло српских сестара, поред Геронтолошког центра и „Каритаса“, од средине године почело је да пружа професионалну помоћ најстаријим суграђанима. Пројекат „Помоћ и нега у кући“ одобрен је на конкурсу у области друштвеног и хуманитарног рада и Град Суботица је за њега издвојио 900.000 динара.

 

​- Пројектом је обухваћено 30 домаћинстава из приградских насеља, а наше домаћице, не само што пружају техничку помоћ у кући, као што је спремање, прање, пеглање, него и речи утехе, охрабрења и подршке. Захваљујемо се граду на помоћи и надамо се да ће наредних година средства бити већа, како би могли да ангажујемо више жена, јер су потребе заиста велике – наглашава Мирјана Салатић, потпредседница Кола српских сестара.

 

Фотографије можете погледати овде.

 


Osmrtnicama ba