Dan starih u Kolu srpskih sestara

 

Dan starih u Kolu srpskih sestara

Povodom Međunarodnog dana starih, Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ilija Đukanović, član GV za socijalna pitanja, posetili su Kolo srpskih sestara, koje brine o najstarijim sugrađanima.

Ističući značaj nevladinog sektora u pružanju socijalne zaštine, državni sekretar Nenad Ivanišević obećao je da će Vlada i resorno ministarstvo uvek pomagati rad udruženja kao što je Kolo srpskih sestara.

​- Pomoć nevladinog sektora u pružanju socijalne zaštite za nas je dragocena. Vlada Srbije uložila je milijardu dinara u razvoj ustanova socijalne zaštite, kako u one kojima je osnivač, tako i u udruženja građana – podsetio je Ivanišević. – Za nas je značajno i da nema samo jedna organizacija monopol, već da svi građani koji poseduju licencu i ispunjavaju neophodne uslove, mogu da se bave ovom delatnošću. Kolo srpskih sestara se time bavi plemenito i predano, na ponos svih nas. Lako je sedeti u kancelariji i praviti planove, a treba imati hrabrost izaći na teren i obilaziti i pomagati starim i nemoćnim.

​Kolo srpskih sestara, pored Gerontološkog centra i „Karitasa“, od sredine godine počelo je da pruža profesionalnu pomoć najstarijim sugrađanima. Projekat „Pomoć i nega u kući“ odobren je na konkursu u oblasti društvenog i humanitarnog rada i Grad Subotica je za njega izdvojio 900.000 dinara.

​- Projektom je obuhvaćeno 30 domaćinstava iz prigradskih naselja, a naše domaćice, ne samo što pružaju tehničku pomoć u kući, kao što je spremanje, pranje, peglanje, nego i reči utehe, ohrabrenja i podrške. Zahvaljujemo se gradu na pomoći i nadamo se da će narednih godina sredstva biti veća, kako bi mogli da angažujemo više žena, jer su potrebe zaista velike – naglašava Mirjana Salatić, potpredsednica Kola srpskih sestara.

Fotografije možete pogledati ovde:

https://www.subotica.com/fotografije/album-69661-kolo-srpskih-sestara-poseta-kss-povodom-medjunarodnog-dana-starijih-osoba/