Коло српских сестара обележило крсну славу

Суботички огранак Кола српских сестара обележио је данас крсну славу Рождество Пресвете Богородице, у народу познатију као Мала Госпојина.

 

Свечаном обреду и резању славског колача присуствовале су чланице Кола, кум Стеван Бакић и многобројни гости. По обичају,  после даривања, кум је предао кумство за наредну годину, а ту част имаће госпођа Милосава Раичевић.

 

Коло српских сестара у Суботици броји више од три стотине чланица, свих нација и конфесија, а њихове активности усмерене су ка свима којима је помоћ неопходна.

 

– У духу доброг и уз начела хуманости, доброте и љубави прослављамо и ову крсну славу – каже Биљана Ђорђевић, председница Надзорног одбора Кола српских сестара. – Сваким даном смо све бројнији и посебно смо поносни на Коло девојака, које су такође све бројније и активније, раде са децом и омладином и јако се добро организују. Већ две године пружамо и помоћ старачким и самачким домаћинствима у приградским насељима, имамо 60 корисника у Новом Жеднику и Таванкуту. Оно што нас храбри и доказује да смо на правом путу је порука тих мештана да не прекидамо са тим активностима, које им итекако значе.

Коло српских сестара је женско културно-просветитељско друштво основано 28. августа 1903. године у Београду, на идеју Делфе Иванић, наставнице из Скопља, унуке Јеврема Обреновића и сликарке Надежде Петровић, а за прву председницу изабрана је Савка Суботић. Тако је и у Суботици 1. јуна 1938. године формиран Месни одбор Кола српских сестара чија је прва председница била Мила Брашић.

 

После Другог светског рата, рад Кола у целој Србији је био забрањен, да би се почетком деведесетих година минулог века поново обновио и почео са активностима. Суботички Месни одбор Кола обновљен је 3. октобра 1992. године са слоганом: „Све, дакле, што хоћете да људи чине Вама, чините и Ви њима.“​

 

Фотографије са прославе можете погледати овде.

 

 

 


Osmrtnicama ba