Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu

Subotički ogranak Kola srpskih sestara obeležio je danas krsnu slavu Roždestvo Presvete Bogorodice, u narodu poznatiju kao Mala Gospojina.

Svečanom obredu i rezanju slavskog kolača prisustvovale su članice Kola, kum Stevan Bakić i mnogobrojni gosti. Po običaju,  posle darivanja, kum je predao kumstvo za narednu godinu, a tu čast imaće gospođa Milosava Raičević.

Kolo srpskih sestara u Subotici broji više od tri stotine članica, svih nacija i konfesija, a njihove aktivnosti usmerene su ka svima kojima je pomoć neophodna.

– U duhu dobrog i uz načela humanosti, dobrote i ljubavi proslavljamo i ovu krsnu slavu – kaže Biljana Đorđević, predsednica Nadzornog odbora Kola srpskih sestara. – Svakim danom smo sve brojniji i posebno smo ponosni na Kolo devojaka, koje su takođe sve brojnije i aktivnije, rade sa decom i omladinom i jako se dobro organizuju. Već dve godine pružamo i pomoć staračkim i samačkim domaćinstvima u prigradskim naseljima, imamo 60 korisnika u Novom Žedniku i Tavankutu. Ono što nas hrabri i dokazuje da smo na pravom putu je poruka tih meštana da ne prekidamo sa tim aktivnostima, koje im itekako znače.

Kolo srpskih sestara je žensko kulturno-prosvetiteljsko društvo osnovano 28. avgusta 1903. godine u Beogradu, na ideju Delfe Ivanić, nastavnice iz Skoplja, unuke Jevrema Obrenovića i slikarke Nadežde Petrović, a za prvu predsednicu izabrana je Savka Subotić. Tako je i u Subotici 1. juna 1938. godine formiran Mesni odbor Kola srpskih sestara čija je prva predsednica bila Mila Brašić.

Posle Drugog svetskog rata, rad Kola u celoj Srbiji je bio zabranjen, da bi se početkom devedesetih godina minulog veka ponovo obnovio i počeo sa aktivnostima. Subotički Mesni odbor Kola obnovljen je 3. oktobra 1992. godine sa sloganom: „Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine Vama, činite i Vi njima.“​

Fotografije sa proslave možete pogledati ovde:

https://www.subotica.com/fotografije/album-71469-kolo-srpskih-sestara-slava-kola-srpskih-sestara-mala-gospojina