Свечана академија Кола српских сестара Суботица

Свечаном академијом у препуној Великој већници Градске куће, суботички одбор Кола српских сестара обележио је синоћ 79 година од оснивања и четврт века од обнове рада.

Месни одбор Кола српских сестара у Суботици формиран је 1938. године, прва председница била је Мила Брашић, а за непуних шест месеци приступило више од две стотине чланица.

Доласком окупатора, Коло српских сестара престаје са радом 1941. године, али по ослобођењу 1944. године, нова власт не дозвољава обнављање рада Кола српских сестара. Коло је наставило своје активности након тога у склопу Српског културног друштва, али врло скромно и отежано. Године 1946. настаје  Женска секција Српског културног друштва, у оквиру којег наставља свој рад Коло српских сестара, као и Добротворна задруга Српкиња, и даље врло отежано. Коначно, 1959. године, као и друга национална друштва, Коло српских сестара је било угашено и његова делатност прекинута. Месни одбор Кола српских сестара у Суботици обновљен је 3. октобра 1992. године са слоганом: „Све, дакле, што хоћете да људи чине вама, чините и Ви њима“.

– Коло српских сестара истрајно, годинама предано ради на путу хуманизма, пружању помоћи онима којима је помоћ заиста потребна. Са пуно љубави, широког срца, часно и достојанствено, покушавамо да стигнемо на све адресе, чинимо много и колико можемо – истакла је Јелена Бировљев, председница Кола српских сестара у Суботици. – Поносни смо што имамо Коло девојака, све у нади да ћемо у будућности успети да урадимо нешто боље, са мањим бројем вапаја за помоћ. Бити чланица Кола значи чинити добро другима. У нашем саставу су Српкиње, Мађарице, Буњевке, Хрватице и све друге сестре које су спремне да раде са нама, које не питају за нацију и веру, него за проблем и како он да се реши.

Током вечери наступили су Црквени хор „Свети Роман Мелод“, ученице Музичке школе из Суботице, а драмски уметници суботичког Народног позоришта Сузана Вуковић и Љубиша Ристовић извели су делић из драме „Хасанагиница“.

Свечаности су присуствовале Мирослава Бабић, чланица Градског већа за културу, Народни посланик Милимир Вукадиновић и председнице Кола српских сестара из бројних градова широм Србије, које су домаћину уручиле пригодне поклоне поводом јубилеја.

У име Града и градоначелника Богдана Лабана, присутне је поздравила Мирослава Бабић, чланица Градског већа задужена за област културе.

– Чланице Кола српских сестара у контиунитету пружају услугу помоћи и неге у кући старијим суграђанима којима је таква помоћ неопходна. Честитам вам на јубилеју 25 година од обнављања, а ваше удружење ће и у будућности имати подршку локалне самоуправе у области друштвеног и хуманитарног рада –  истакла је Бабић.

Фотографије са свечане академје можете погледати овде.

 

 


Osmrtnicama ba