Хуманитарно вече

Коло српских сестара Суботица организује хуманитарно вече поводом обележавања завршетка Великог рата и сећања на Надежду Петровић – најзначајнију српску сликарку с краја 19. и почетка 20. века, добровољну болничарку у Балканским и Првом светском рату и једну од оснивача Кола српских сестара.

 

У понедељак 12. новембра у 19 ч. у Великој већници Градске куће у Суботици, одржаће се Монодрама „Надежда Петровић“, у изведби глумице Биљане Ђуровић, драмске уметнице и професорке на Факултету савремених уметности у Београду.  Средства сакупљена од улазница намењена су Градском удружењу за помоћ особама са аутизмом у Суботици.

 

Улазница кошта 500 динара, а посетиоци могу да донирају додатна средства у кутију која ће бити постављена у ту сврху на   улазу у већницу. 
 

Коло српских сестара позива све људе добре воље да учествују и помогну нашим суграђанима који живе са аутизмом. Сви који желе могу да се интересују за карте:

 1. поруком у инбокс на фејсбук страници Кола;
 2. на број телефона 063 370033;
 3. у просторијама Кола српских сестара у улици Ђуре Ђаковића 23, сваким радним даном од 10 до 12 ч.

 

Радња ове монодраме смештена је у Ваљевску болницу, 3. априла 1915. године, последњег дана живота чувене сликарке. Биљана Ђуровић потписује сценарио представе, настао из Надеждиних писама и одломака из романа „Боје и барут“, Олгице Цице као и избором поезије Растка Петровића и Љубомира Симовића. По речима редитеља Божидара Ђуровића, радња монодраме је последњи дан Надеждиног живота, у времену када Србијом харају ратни вихор и епидемија пегавог тифуса, где упркос потпуној изнемоглости од епидемије, ова храбра, родољубива и човекољубива  жена до последњег тренутка преиспитује (не)моћ уметности у рату, безуспешно покушавајући да се придигне и врати рањеницима и болесницима… Представа је освојила многобројне награде:

На позоришном фестивалу „Златни витез“ у Москви, одржаном децембра 2014. године – признање Златна диплома – Златни витез;

На 5. Фестивалу кратких позоришних форми, „Нове европске театарске акције – НЕТА“ у Враци, Бугарска, маја 2015. – награда за најбољу женску улогу;

На 12. Међународном фестивалу монодраме „АЛБАМОНО 2015“ у Корчи, Албанија, у мају 2015. године – награда за најбољу женску улогу;

На 23. Међународном фестивалу камерног театра „Ристо Шишков“ у Струмици, Македонија – награда за најбољу женску улогу;

На 20. Међународном фестивалу малих форми и монодраме у Источном Сарајеву – награда за најбољу монодраму;

На 14. Међународном фестивалу „Глумац Европе“, Преспа, Македонија –  главна награда фестивала.

 

Глумица Биљана Ђуровић Завршила је Академију уметности у Новом Саду у класи проф. Петра Банићевића. Играла је како на позоришним сценама широм Србије, тако и на сценама Народног позоришта, Звездара театра, позоришта „Славија“ у Београду. Поред рада у позоришту и на телевизији, у Драмском програму Радио Београда је остварила  преко стотину великих, главних и насловних улога. За свој уметнички рад вишеструко је награђивана.

 

Надежда Петровић је најзначајнија српска сликарка с почетка века. Иако је тематски остала верна националном, стилски се потпуно окренула савременим токовима европске уметности. У односу на остале наше уметнике, ишла је знатно испред свог времена – сигурно да је и то један од разлога што од својих савременика није била добро схваћена, а у једној традиционално патријархалној српској средини. Године 1903, у кући свог оца, заједно са Делфом Иванић, учествовала је у настанку и почетку рад Кола српских сестара. У балканским ратовима и Првом светском рату учествује као добровољна болничарка  преживљавајући све страхоте ратних збивања и тешко оболевши. Умрла је од тифуса у Војној болници у Ваљеву 3. априла 1915, где је била на дужности добровољне болничарке.

 

 


Osmrtnicama ba