Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

Kao i svake godine, članice Kola srpskih sestara obeležile su krsnu slavu Roždestvo Presvete Bogorodice, u narodu poznatiju kao Mala Gospojina.

Svečanom obredu rezanja slavskog kolača prisustvovale su članice Kola, kao i mnogobrojni gosti. Kuma slave ove godine bila je Milosava Raičević, koja je već dve decenije članica Kola srpskih sestara u Bajmoku.

Uvek je čast biti kum, a najveća je čast biti u društvu Kola, onih koji razvijaju humanost, hode stazama milosrđa, bore se i pomažu nemoćnima, koji služe rodu svome i koje boluju rane roda svoga –poručila je Milosava Raičević.

Zahvalivši se gostima i prijateljima na podršci u aktivnostima, predsednica Kola srpskih sestara  prof. dr Jelena Birovljev podsetila je prisutne na značaj dobročinstva i darivanja.

Misija Kola je  dobročinstvo,  pružanje pomoći, samilost, humanitarni i prostvetiteljski rad te zato u ovom duhu slavimo ovaj veliki dan i Bogorodicu Devu kao blaženu među svim ženama. Kolo srpskih sestara ima veliki broj članica, koje delimo na aktivne, pasivne i počasne stanice. Počasne su one koje su godine sustigle, aktivne su mlade a aktivno-pasivne su one koje se približavaju pasivnom statusu, odnosno godinama kada ne mogu više toliko aktivno, da rade ali doprinose svojim savetima i pomažu, kada su ovakve prigode ili kada se nešto može od kuće uraditi - objasnila je prof. dr Jelena Birovljev.