Хуманитарно вече

У Великој већници Градске куће, у организацији Кола српских сестара, синоћ је одржано хуманитарно вече на коме је изведена монодрама „Сећање на Милунку Савић“. Овим поводом прикупљено је око 85.000 динара плус донација глумице.

 

Лик српске хероине тумачи Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позоришта из Београда, а синоћно извођење имало је хуманитарни карактер, те је приход намењен Милици Сутуровић Бенедек, ученици седмог разреда ОШ „Жарко Зрењанин“, која живи са аутизмом, и њеној мајци Гордани, које се заједно, имајући само једна другу, боре са немаштином.

 

– Коло српских сестара увек помаже онима којима је помоћ потребна, а овога пута то је девојчица Милица Бенедек Сутуровић. Глумица Весна Станковић нам је изашла у сусрет и дошла да одигра монодраму, за коју је продато свих 230 улазница – каже Дијана Бореновић, чланица Кола српских сестара. – Ове године се обележава и сто година од присаједињења Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији и овакве теме, као што су жене хероине, јако су важне. Милунка Савић је жена за коју све жене треба да знају…

Исповест жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа и највиша одликовања, као што су „Орден за храброст“, „Карађорђева звезда“, „Медаља Милоша Обилића“, два „Национална ордена Легије части“, „Ратни крст“ (једина жена на свету која је добила ово одликовање!), публици је дирљиво пренела глумица Весна Станковић.

 

Ово је 143. извођење ове монодраме, у којој се прожимају сви сегменти живота Милунке Савић, од малог копаоничког села, рањавања у ратовима, које је провела раме уз раме са српским војницима, до посла као чистачица у банци, која ноћу шије војне униформе и подиже десетине и десетине деце.

 

– Неко ко игра представу о Милунки Савиж не би смео себи да дозволи да не учествује у хуманитарним акцијама. То је жена која је провела седам година у рату, борећи се за Србију и после тога отхранила 30 деце и јако бих била срећна ако би ово био почетак акције да се помогне Милици и њеној мајци Гордани – истиче глумица Весна Станковић. – Свако извођење ове монодраме је узбудљиво, потреснои дирљиво, играм је врло често, некада и два пута узастопно. Тешко ми је само када људи не дођу, некада је представа бесплатна за грађанство а публике нема. Не постоји никакав изговор за то, јер је Милунка прелазила Албанију пешке рањена у груди и у главу, а они неће да пређу десет минута по киши. Радује ме што је Већница пуна, што су се људи одазвали да виде представу и помогну породици која је у јако тешкој ситуацији.

 

У вечери хуманитарног циља публика је након представе вишеминутним овацијама одушевљено поздравила глумицу, а она се захвалила на себи својствен начин поручивши и неколико речи присутнима.

 

Након фантастичног извођења монодраме, Милици и њеној мајци су уручени сви прилози. Сакупљено је око 85.000 динара (преко 60.000 карте + 22.960 донације у кутији). Посебан гест учинила је глумица која је и сама донирала коверту за Гордану и Милицу.

 

– Не знам шта да кажем, осим да ми је срце пуно. Јако сам дирнута пажњом и добротом ових дивних људи и хвала свима, неизмерно, за све што су учинили за моју Милицу и мене, ово је једноставно најлепши сан за нас, све ово што људи раде за нас много нам знаћи а и показује колико доброте има свуда око нас само је треба спазити, – рекла је кроз сузе Гордана Бенедек.

 

Фотографије са догађаја можете погледати овде

 

 

 


Osmrtnicama ba