Kolo darivalo najbolje đake povodom Dana Svetog Save

 Povodom Dana Svetog Save, utemeljitelja srpske škole i crkve, članice Kola srpskih sestara darivale su danas najbolje đake iz četiri subotičke škole. Školarci koji nižu sve same petice dobili po pet hiljada dinara.

– Već godinama darujemo četiri škole i njihove najbolje učenike iz socijalno ugroženih porodica, a ovoga puta to su đaci iz Gimnazije, Politehničke, Tehničke i „Žarko Zrenjanin“. Nagrade nisu velike, one su simbolične, ali će njima dosta značiti – istakla je prof. dr Jelena Birovljev, predsednica Kola srpskih sestara.

Kolo srpskih sestara u Subotici broji više od tri stotine članica, svih nacija i konfesija, koje, već više od dve decenije, koliko je prošlo od obnavljanja rada subotičkog mesnog odbora, organizuju veliki broj aktivnosti usmerenih ka svima kojima je pomoć neophodna.

Zbog prirode aktivnosti, Kolo srpskih sestara podnelo je inicijativu da dobije licencu za pružanje usluga socijalne zaštite.

– Svuda u svetu je praksa da ustanove i udruženja ovog tipa pružaju pomoć građanima i mi ćemo im pružiti svu logističku podršku kako bi što pre dobilo licencu – obećao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu rada.

Lokalna samouprava  je takođe podržala napor i ideju Kola srpskih sestara za proširenje usluga koje pružaju.

– Kolo srpskih sestara je majka svih humanitarnih organizacija u Srbiji, iz njenog krila nastale su mnoge druge organizacije  i lokalna samouprava će i finansijski i logistički podržavati njihov rad. Ono što one čine za dan školske slave je samo simbol pravih vrednosti koje neguju – naglasio je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

Fotografije možete pogledati ovde:

https://www.subotica.com/fotografije/album-68493-kolo-srpskih-sestara-skolska-slava-sveti-sava/