Humanitarno veče - Monodrama Sećanje na Milunku Savić

U ponedeljak 5. marta u 19 č. u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, u organizaciji Kola srpskih sestara Subotica, biće održana monodrama Sećanje na Milunku Savić u izvedbi Vesne Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Povod za ovo humanitarno veče je skupljanje sredstava za pomoć Milici Suturović Benedek, učenici 7. razreda OŠ Žarko Zrenjanin.

Ulaznica košta 500 dinara, a posetioci mogu da doniraju dodatna sredstva u kutiju koja će biti postavljena u tu svrhu na ulazu u većnicu.

Kolo srpskih sestara poziva sve ljude dobre volje da učestvuju i pomognu Milici koja živi sa autizmom i njenoj majci koja se za svoju ćerku bori sa nemaštinom i nesrećom. Svi zainteresovani mogu da se interesuju za karte direktno porukom u inboks na Fejsbuk stranici Kola ili na broj telefona 063 370033.

*

Miličina situacija nije nepoznata našim sugrađanima, i o njenim nevoljama, kao i o problemima njene majke Gordane, pisali su već naši prijatelji sa subotica.com. Više o tome možete pročitati ovde

*

Monodrama o Milunki Savić je svojevrsna ispovest ratne heroine, najodlikovanije žene u Prvom svetskom ratu i ujedno jedine žene u svetu odlikovane Francuskim Ratnim krstom sa palmom – mantil i metla, košulja, kecelja, šinjel i šajkača na sceni, a i u životu Milunke Savić, koja preobučena u muškarca, odlazi u rat.

Ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova, žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja. Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i ako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta u sedam godina ratovanja, i dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke, i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje… Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Franša de Perea, Šarla de Gola i viceadmirala Geparta, u Srbiji posle rata radi kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme, i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške do prve metle.

Ovu monodramu režirao je Petar Stanojlović. „Ni jedna takva se nije rodila ni pre nje, ni posle nje. I igrati Milunku Savić je za mene možda najveći izazov u dosadašnjoj karijeri“, istč?e Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Više o radu i životu ove glumice možete pročitati u jednom njenom intervjuu ovde

Monodrama Milunka proglašena je najboljom predstavom na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine, dobitnik je Zlatne kolajne publike Siniša Dašić kao i nagrade Zlatni vitez na međunarodnom festivalu u Moskvi.

https://www.facebook.com/events/556892371348856/