Сећанје на Милунку Савиђ

У понедељак 5. марта у 19 ч. у Великој већници Градске куће у Суботици, у организацији Кола српских сестара Суботица, биће одржана монодрама Сећање на Милунку Савић у изведби Весне Станковић, глумице Југословенског драмског позоришта из Београда. Повод за ово хуманитарно вече је скупљање средстава за помоћ Милици Сутуровић Бенедек, ученици 7. разреда ОШ Жарко Зрењанин.

Улазница кошта 500 динара, а посетиоци могу да донирају додатна средства у кутију која ће бити постављена у ту сврху на улазу у већницу.

Коло српских сестара позива све људе добре воље да учествују и помогну Милици која живи са аутизмом и њеној мајци која се за своју ћерку бори са немаштином и несрећом. Сви заинтересовани могу да се интересују за карте директно поруком у инбокс на Фејсбук страници Кола или на број телефона 063 370033.

 

Миличина ситуација није непозната нашим суграђанима, и о њеним невољама, као и о проблемима њене мајке Гордане, писали су већ наши пријатељи са subotica.comВише о томе можете прочитати овде.

*

Монодрама о Милунки Савић је својеврсна исповест ратне хероине, најодликованије жене у Првом светском рату и уједно једине жене у свету одликоване Француским Ратним крстом са палмом – мантил и метла, кошуља, кецеља, шињел и шајкача на сцени, а и у животу Милунке Савић, која преобучена у мушкарца, одлази у рат.

Исповест хероине српских ослободилачких ратова, жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа и највиша одликовања. Прича почиње од њених девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривници, стога у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива. Војска стаје уз њу и ако је у супротностима са војним правилима, задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута у седам година ратовања, и добија чак дванаест медаља, а после демобилизације рађа девојчицу, усваја још три ћерке, и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује… Високо цењена од стране француских војних великаша Франша де Переа, Шарла де Гола и вицеадмирала Гепарта, у Србији после рата ради као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе, и подиже десетине и десетине деце из копаоничких села. Сама за себе би рекла да је ово – исповест о животу од прве пушке до прве метле.

Ову монодраму режирао је Петар Станојловић. „Ни једна таква се није родила ни пре ње, ни после ње. И играти Милунку Савић је за мене можда највећи изазов у досадашњој каријери“, истиче Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позоришта у Београду. Више о раду и животу ове глумице можете прочитати у једном њеном интервјуу овде

Монодрама Милунка проглашена је најбољом представом на Међународном фестивалу у Земуну 2015. године, добитник је Златне колајне публике Синиша Дашић као и награде Златни витез на међународном фестивалу у Москви.

 

https://www.facebook.com/events/556892371348856/


Osmrtnicama ba