Коло девојака

Kolo devojaka je sekcija Kola srpskih sestara Subotice, aktiv mlađih članica Kola. Ova sekcija je nastala 2009. godine. Kolo devojaka je deo samog Kola i učestvuje u akcijama i aktivnostima Kola, ali i sprovodi svoje akcije humanitarne pomoći i u tom cilju organizuje svoje događaje, uglavnom usmerene ka socijalno ugroženoj deci, uz pomoć i podršku samog Kola.

Početak rada Kola devojaka ostvario se kroz socijalno-edukativni program koji je KSS i Kolo devojaka osmislilo i organizovalo a koji su sprovodile mlađe članice Kola a članice Kola devojaka. Edukacija (kako su devojke kraće nazivale ovaj program) koja se sprovodila preko radionica, sadržala je mnogo dodatnih sadržaja i drugih aktivnosti za decu u programu.

Generalni plan rada Kola devojaka na godišnjem nivou je nastavak organizovanja aktivnosti i akcija pomoći, pored akcija samog Kola.

 

 

 

 

NEKE AKCIJE I AKTIVNOSTI KOLA DEVOJAKA

Socijalno-edukativni program

Edukacija (kako su devojke kraće nazivale ovaj program) koja se sprovodila preko radionica i koja je sadržala mnogo dodatnih sadržaja i drugih aktivnosti za decu u programu, trajala je tri godine.

Program uključuje tri radionice i dodatne aktivnosti:

  1. RADIONICA O ISHRANI I HIGIJENI – pored informisanja o osnovnim temama u vezi sa ishranom i higijenom i aktivnosti vezanih za edukaciju o higijeni, ekologiji i ishrani, deci se obezbeđuje obrok zahvaljujući donacijama podržavalaca programa.
  2. OBRAZOVNA RADIONICA – uz saradnju tima škole koju deca pohađaju (učiteljica, nastavnika, aktiva i stručnih timova), deci se pomaže u učenju, oko domaćih zadataka i ostalih aktivnosti u vezi sa nastavnim program škole.
  3. KREATIVNA RADIONICA – ova radionica podrazumeva razne manuelne radove, igrovne aktivnosti i razgovor o raznim temama uz slatkiše i poslastice koje se obezbeđuju zahvaljujući dobrotvorima Kola.
  4. Pored radionica organizuju se i DODATNE AKTIVNOSTI kao što su radionice, ekskurzije (izleti, posete pozorišta, bioskopa, zoološkog vrta), rođendani, dodela paketića… Ove aktivnosti su takođe moguće zahvaljujući donacijama prijatelja, saradnika i dobrotvora Kola.

Program se sprovodio jednom nedeljno u prostorijama KSS koje bi se za tu priliku prilagodile potrebama sprovođenja programa (učionica, igraonica, kuhinja i kupatilo). Sestre iz Kola devojaka volontiraju i staraju se da se program ostvaruje u celosti. Sestre koje su stručne u sferi medicine, farmacije i nutricije planiraju radionicu o ishrani dok se sestre iz Kola devojaka koje su prosvetni radnici (vaspitačice, učiteljice, nastavnica srpskog jezika, nastavnica engleskog jezika) staraju da se program (specijalno obrazovna i kreativna radionica) sprovodi na profesionalnom nivou uz odgovarajuće metode rada.

 

Plava ptica

Od 2013. godine, članice Kola devojaka aktivno učestvuju u radu radionice „Plava ptica“.

Škola narodne umetnosti „Plava ptica“ pri Kolu srpskih sestara u Subotici koja postoji, uz prekide, od 2002. godine, radionica je za decu, gde ona uče da izrađuju predmete tradicionalnim ručnim radom. Polaznice ove radionice (s obzirom da su to češće i većinom devojčice) uče da vezu, šiju, heklaju, štrikaju, tkaju, prave nakit i ukrase makrame tehnikom, izrađuju tapiserije, izrađuju ukrase, nakit i figure od raznih recikliranih materijala u raznim tehnikama…

„Plava ptica“ okuplja decu uzrasta od 6 godina. Grupa obično broji oko petnaestak dece, trenutno 15 devojčica uzrasta od 6 do 13 godina. Radionica se održava subotom od 10 do 12 u prostorijama Kola. Članice Kola pokazuju deci tehnike korišćenja i način rada iglama i pomažu devojčicama da savladaju te tehnike.

 

Žurke

Kolo devojaka je organizovalo 3 humanitarne žurke sakupljanja školskog pribora do sada, 2011, 2013. i 2016. godine. To je postao tradicionalni događaj za Kolo devojaka koji je u planu da se periodično održava. Ulaznica za žurku je bila školski pribor – gosti koji dođu i koji žele da pomognu, donose neki školski pribor po svom izboru i prema svojim mogućnostima, koji predstavlja simboličnu ulaznicu.

Devojke taj materijal pakuju u paketiće koji se dodeljuju deci iz socijalno ugrožene kategorije u osnovnim školama i dečjim centrima u Subotici.                   

 

                                                              


Osmrtnicama ba